Maros Cave (špilja, house reef)

Ovaj je ronilački lokalitet dobio ime po istraživački usmjerenom divemasteru Maru Mitroviću koji je dugi niz godina istraživao podmorje ispred Ronilačkog centra Blue Planet. Marova spilja nalazi se između otočića Grebena i obale na kojoj je smješten naš ronilački centar.

Opis zarona

Zaron započinje s plaže ispred Blue Planeta, a nastavlja se u smjeru jugozapada na dubini od 15 metara, i to približno 15 minuta, prateći konfiguraciju tla na dubini od 40 – 50 metara. Kad se locira ulaz u spilju, s 15 metara zaranja se na 35 metara dubine. Ulaz u spilju je uzak i ronici mogu ući samo jedan po jedan. Prvi dio spilje vrlo je mračan pa je potrebna lampa, no kad se skrene lijevo, otvara se prekrasan pogled na veliki otvor – izlaz iz spilje na dubini od 40 metara.

Što se može vidjeti?

U spilji se može vidjeti veliki broj crvenih koralja i zaštićenih endemskih vrsta: puža trirona, puža bačvaša, puževe s dugim bodljama, ribu drozda, morske zvijezde. Spilja je dom uobičajenim vrstama južnog Jadrana - jastogu, murini, hobotnici. Na izlazu iz spilje ronioci ponekad dožive rijetku čast susreta s glavatom želvom, bucnjem i velikim primjercima sipe, koji izlaze iz tamne dubine pogledati tko ometa njihov mir. Na dubini od 47 metara ispred izlaza može se vidjeti veliko sidro iz 18. stoljeća zaraslo u stijenu. Često se mogu ugledati ostaci antičkih amfora, s obzirom na to da je ovaj lokalitet na putu prema zaštićenoj uvali u kojoj su se najvjerojatnije sidrili antički brodovi da bi se zaštitili od jakog juga.

 

Planirajte zaron na Maros Cave

Težina: napredni ronioci

Dubina: 15-40 m

Trajanje vožnje brodom: brod se ne koristi; lokacija se nalazi ispred ronilačkog centra

Trajanje izleta: 10.00-12.30 ili 14.30-17.00

Vidljivost: vrlo dobra

Struje: nema

 


Rezerviraj sada Imate pitanja?

Mišljenja

Podijelite s nama svoje mišljenje

Označena polja su obavezna.


Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb "Slažem se" pristajete na naše korištenje kolačića. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje.
Slažem se